BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

O Procjenama učinka na održivost (Sustainability Impact Assessments, SIAs)

Procjene učinka na održivost analiziraju potencijalni gospodarski i socijalni učinak te učinak na ljudska prava i okoliš u trgovinskim sporazumima o kojima pregovara Europska unija (EU). One se temelje na podrobnoj analizi promjena koje će vjerojatno uslijediti zbog trgovinskih sporazuma u EU, partnerskoj zemlji i zemljama u razvoju. Isto tako uključuju opsežno savjetovanje dionika u EU i u partnerskoj zemlji. Procjene učinka na održivost nezavisno provode vanjski konzultanti koje angažira Europska komisija. Opažanja i preporuke procjene učinka na održivost uzimaju se u obzir tijekom pregovora i pomažu pregovaračima u optimizaciji povezanih političkih odluka.

O modernizaciji Sporazuma o pridruživanju EU-a s Republikom Čileom

Čile je bio prva južnoamerička zemlja koja je sklopila sporazum o pridruživanju s EU-om 2003. godine. Od tada se globalno gospodarstvo znatno promijenilo pa su Republika Čile i EU odlučile modernizirati postojeći sporazum. Pregovori o modernizaciji započeli su u studenom 2017. godine i još su uvijek u tijeku.

O Procjenama učinka na održivost između EU-a i Republike Čile

Procjenu učinka na održivost u prilog modernizaciji trgovinskog stupa postojećeg Sporazuma o pridruživanju EU-a i Republike Čile provodi tvrtka BKP Development, njemačko poduzeće za gospodarsko  istraživanje i savjetovanje, u suradnji s centrom Vincular, centar za društvenu odgovornost i održivi razvoj na Katoličkom sveučilištu u gradu Valparaiso u Čileu. Radovi su započeli krajem travnja 2018. godine i nastavit će se idućih 14 mjeseci. Tim će pripremiti tri glavna izvješća. Izvješća će biti objavljena na internetskim stranicama u lipnju 2018. godine (početno izvješće), u rujnu 2018. godine (privremeno izvješće) i u siječnju 2019. godine (završno izvješće) te će se o njima raspravljati s dionicima prije njihovog dovršenja.

Study Timeline

April 2018

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 26 April 2018 and launched the inception phase, during which the methodology will be finalised.
July 2018

Inception report

The inception report has been published on 20 July 2018 following discussion with stakeholders of the draft inception report presented in June.
November 2018

Interim report

The interim report has been published on 22 November 2018 after discussion with stakeholders of the draft interim report presented in October.
March 2019

Draft final report

The report has been published on 28 March 2019 and will be discussed with stakeholders in a civil society dialogue meeting on 10 April 2019.
June 2019